Na 2 porce potřebujete:
3 plantainy – banány na vaření
silný plátek másla
½ červené cibule
2 stroužky česneku
2 čajové lžičky římského kmínu
pár snítek koriandru
1 čajovou lžičku kurkumy
1,5 čajové lžičky skořice
200 ml rajčatového pyré
špetku soli

Postup:
Nejdřív si připravíme plantainy. Odřízneme špičku i stonek banánu a dáme vařit na 30 minut do vody.
Mezitím necháme na pánvi rozpustit máslo. Přidáme římský kmín, špetku soli, kurkumu, prolisovaný česnek, a cibuli, kterou jsme nastrouhali najemno. Vše necháme asi 10 minut za jemného míchání zatáhnout na malém plameni.
Poté přidáme skořici a rajčatové pyré. Celou směs spojíme a provaříme.
Vařené banány oloupeme, rozmačkáme, přidáme do rajčatové směsi a vaříme ještě asi 15 minut.
Servírujeme posypané koriandrem s plátkem másla navrch.
Jídlo je skvělé i samotné, můžete ho ale podávat s pita chlebem. V Africe jako přílohu často jedí placky chapati.
Doba přípravy: cca 50 minut
Recept pro nás připravila Zuzana Okonji.
