Passion fruit, marakuja, mučenka nebo granadilla. Toto tropické ovoce má mnoho názvů i druhů, ale využití je pořád obdobné a chuť u všech výborná.
Exotické drinky!
Mučenka je jako dělaná do osvěžujících ovocných nápojů. Ať už se jedná o freshe, smoothie, limonády nebo alkoholické drinky, vždycky bude výborná.
Mléčné výrobky!
Mučenka si chuťově velice dobře rozumí s mléčnými výrobky všeho druhu. Zkuste například kefír s mučenkou. Nejlepší je domácí kefír, který si jednoduše připravíte z mléka pomocí kefírových houbiček. Nebo samozřejmě použijte koupený bílý kefír a jen ho smíchejte s mučenkou.
Úžasná a zdravá je také kombinace jogurtu, mučenky a kurkumy. Rozmixujeme jogurt s čerstvou kurkumou a mučenkou a doplníme kokosem.

Chia pudink s mučenkou!
100 g chia semínek smícháme s 200 ml vody a 200 ml mléka či kokosového mléka. Přidáme 1 čajovou lžičku agáve sirupu a tři mučenky. Velmi pečlivě promícháme. Necháme ideálně přes noc bobtnat a máme hotovo.

Dezerty!
Mučenka se skvěle hodí pro přípravu krémů či zdobení čerstvým ovocem. Výborné jsou mučenky na ovocné dortíky, k palačinkám, na sladké kaše, makronky, ale i dort Pavlova, tartaletky či cheesecaky.
Matcha minidortík s máslovo-mučenkovým krémem
Korpus vytvoříme ze 3 polévkových lžic mletých mandlí, 1 čajové lžičky rozpuštěného másla, 1 vajíčka, 1/2 čajové lžičky matcha tea, špetky kypřícího prášku a trochu mléka. Vše zpracujeme do polotuhé konzistence.
Můžeme péct v mikrovlnce na 4 minuty či v troubě na 170 °C asi 15 minut. Po vychladnutí rozřízneme.
Připravíme si krém z 80 g povoleného másla, které utřeme s 1 čajovou lžičkou cukru či sladila. Přidáme ještě 1 čajovou lžičku tvarohu a 2
mučenky. Krémem protřeme dortík i jeho povrch.

Mučenková panna cotta s bílou čokoládou a grapefruitem
Kdo není tak úplně na dorty, může vyzkoušet tento jedinečný dezert. 200 ml 33% smetany rozpustíme s 210 ml kokosového mléka, přidáme pět kostiček bílé čokolády a tři mučenky. Kdo chce, může přisladit dle chuti. Do teplé směsi přidáme 10 g želatiny.
Směs nalijeme do skleniček a dáme chladit do lednice. Cca po 2 hodinách hmota ztuhne, přidáme grapefruit a postrouháme čokoládou.

Saláty!
Nejen slané saláty, ale i ty sladké ovocné můžete zpestřit mučenkou. Mučenku smícháme se šťávu z 1/3 citronu a na jemno pokrájenou mátou, čímž si vytvoříme svěží zálivku.
Salát z grilovaného lilku s chobotnicí osvěžený marakujou
Lilek ogrilujeme na olivovém oleji. Stejně tak i osolená a opepřená vařená chapadla chobotnice. Smícháme s čerstvými rajčaty, rukolou, jarní cibulkou a řeckým sýrem. Na salát nakonec vymačkáme mučenku, neuvěřitelně jídlo pozvedne a osvěží.

A jestli se vám nechce v kuchyni nic vymýšlet, dejte si mučenku jen tak na lžičku. Královsky si pochutnáte!

Inspiraci nám zaslala Zuzana Okonji.