Recept: Kokosové matoke s arašídy

matoke s kokosovým mlékem a arašídy
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Národním pokrmem v Ugandě je matoke. Je to delikatesa z banánů, kterou si místní tak rádi dopřávají.

Na 4 porce potřebujete:

6 burro banánů
1,5 polévkové lžíce oleje
½ větší červené cibule
malý svazek koriandru
3 cherry rajčata
3 snítky koriandru
½ malé chilli papričky
2 cm zázvoru
3 stroužku česneku
1 čajová lžička kurkumy
3 čajové lžičky arašídového másla
200 ml kokosového mléka

příprava matoke

Postup:

Na pánvi rozpálíme olej a přidáme postupně nadrobno nakrájené ingredience. Nejprve cibuli s rajčaty a necháme chvilku restovat. Poté přidáme koriandr, tymián, chilli, zázvor, česnek a kurkumu.

Vše společně promícháme a necháváme cca 10 minut grilovat na mírném ohni, až všechno změkne a vytvoří se trochu konzistence pasty – díky rozvaření rajčat se zeleninou.

Následně přidáme arašídové máslo a po pár minutách zalijeme kokosovým mlékem.

Mezitím si oloupeme syrové banány nožem tak, že slupku podélně ořežeme. Pokud by se nám lepily na ruce, je možné si potřít ruce olejem. Banány nakrájíme na kolečka, vložíme je do směsi s kokosovým mlékem. Necháme je pomalu asi 20 minut vařit a máme hotovo.

V Africe se tento pokrm podává často s plackami chapati. Výborné je ale i s rýží či samotný.

Doba přípravy: cca 45 minut

Recept pro nás připravila Zuzana Okonji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin