Recept: EXOTICKÉ DŽEMOVÁNÍ

džem z dračího ovoce
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mažeme!

Džemy se hodí na namazání téměř čehokoliv – od chleba, palačinek, banánových lívanců přes vánočku až po pečené plátky batátů.

Pečené plátky batátů z trouby (cca 30 minut 180 °C) můžeme natřít zakysanou smetanou a oblíbeným džemem. Nejlepší jsou ještě teplé!

Na pečivo je výborná i kombinace džemů s arašídovým či oříškovými másly.

džem z dračího ovoce

Skleničkové dezerty!

Dezerty do skleničky jsou jedny z nejvariabilnějších věcí. Jako základ můžete použít jogurt, tvaroh nebo třeba mascarpone. Pokud kvalitní bílý jogurt smícháme s džemem, vytvoříme si nejrůznější chutě.

Do skleničky tučného jogurtu přidáme čajovou lžičku džemu z dračího ovoce, a vytvoříme tak jedinečný jogurt.

Druhý tip na skleničku je z tvarohu: Jeden měkký tvaroh rozmícháme s měkkým banánem, polovinou strouhaného jablka a 1 polévkovou lžící mletých vlašských ořechů. Tvarohový krém vrstvíme do skleničky a dochutíme džemem z dračího ovoce a banánu.

skleničkové dezerty s džemem

Kaše!

Kaše patří mezi oblíbené výživné snídaně. Můžete je připravit z vloček, semínek, krupice či například z quinoy. Při přípravě využijete buď klasické mléko, nebo například kokosové.

Kaši z quinoy (můžete mixovat bílou a červenou nebo černou, které přidají oříškovou chuť, na porci vychází asi 5 polévkových lžic) připravíme tak, že si quinou nejdřív spaříme přelitím horkou vodou. Tu pak slijeme a quinou dáme vařit do trochy nové vody.

Vody nedávejte moc, spíš pak dolijte, když bude potřeba. Quinoa se bude vařit tak 10-15 minut do změknutí. Ideálně by se po 10 minutách měla voda téměř vypařit. V tu chvíli přidáme cca 3 polévkové lžíce mléka, ve kterých quinou dovaříme.

Trošku přisladíme dle chuti. Přidáme 1 polévkovou lžíci zakysané smetany nebo kokosového mléka a kousek másla, které kaši krásně zjemní. Vypneme a kaši dochutíme.

Krásně se k ní hodí mango či mangový džem a kokos.

kaše z quinoy s mangovým džemem

Dorty a koláče!

Džem je jedna ze základních věcí, kterou zpestříme jakýkoliv dort. Třeba i klasický mřížkový koláč tak můžeme zajímavě obměnit. Úžasné je také použití na perník, který prokrojíme a jednoduše namažeme.

Kromě dortů a koláčů na plech džem využijeme při tvorbě malých koláčků či šátečků.

A připravit si můžeme čím dál populárnější mug cake. Zkuste třeba makový: 1 polévkovou lžíci klasického modrého a 1 polévkovou lžíci bílého máku (pokud nemáte, nechte jen modrý) nameleme. Do hrnečku dáme rozpustit 1 velkou čajovou lžičku másla. Přidáme 1 vajíčko, mletý mák, 3/4 polévkové lžíce kokosové mouky (nebo jiné dle chuti), 1 a půl polévkové lžíce kefíru, špetku kypřícího prášku případně dosladíme. Vše pečlivě rozmícháme vidličkou a dáme na 4 minuty do mikrovlnky. Po upečení rozkrojíme, promažeme zakysanou smetanou a džemem. Namažeme dortík i navrch a můžeme doplnit ovocem.

mugcake s džemem z dračího ovoce

Sýry!

Marmelády se skvěle hodí kombinovat nejen se sladkostmi, ale také se sýry – a to ve studené i teplé kuchyni.

Zkuste například grilovaný kozí sýr (na sucho na rozpálené pánvi opékejte minutku z každé strany, než začne tvořit krustičku) na rukolovém lůžku zakápnutém olivovým olejem s mangovým džemem a ořechy.

kozí sýr s mangovým džemem

Inspiraci pro nás připravila Zuzana Okonji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin