Recept: 3 avokádové pomazánky s domácími krekry

avokádo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pomazánka à la guacamole

Pro 4 osoby potřebujete:

¼ velkého zralého avokáda

8 cherry rajčátek

malou hrst čerstvého koriandru

½ červené cibulky

šťáva z ¼ citronu

sůl a pepř

Sýrová pomazánka

Pro 4 osoby potřebujete:

¼ velkého zralého avokáda

1 krémový sýr typu lučina

¼ cibulky

sůl a pepř

Karotková pomazánka

Pro 4 osoby potřebujete:

¼ velkého zralého avokáda

2 vařené vychladlé karotky

sůl a pepř

Postup:

Příprava je u všech pomazánek obdobná. Nejprve si vidličkou rozmačkáme zralé avokádo, postupně přidáváme ostatní ingredience a promísíme.

V případě karotkové pomazánky nejprve vařené karotky rozmixujeme na pyré a až poté přidáme k avokádu.

Na závěr vždy dle chuti mírně osolíme a opepříme, ideálně čerstvě namletým barevným pepřem.

Semínkové krekry

Na velký plech potřebujete:

100g mletých semínek na mouku (podle chuti: lněná, konopná, slunečnicová, dýňová nebo mák)

120g loupaných semínek vcelku (podle chuti: chia, lněná, dýňová, slunečnicová, sezamová, bazalková semínka nebo mák)

půl polévkové lžíce vlákniny (psyllium)

špetku soli

300 ml vody

Postup:

100g semínek umeleme na mouku, nebo si koupíme již mouku hotovou. Přidáme 100g celých loupaných semínek. Ideálně vytvoříme ze semínek mix, který dělá příjemnou strukturu krekrů – dobré je vždy přidat alespoň trochu chia.

Promísíme semínka s moukou, přidáme vlákninu (nemusí být,
ale zpevňuje nám směs) a špetku soli. Následně přilijeme 300 ml vody a necháme bobtnat cca 10minut. Případně lze přidat i více vody, záleží na typu použitých semínek, každé saje jinak.

Měli bychom vytvořit hustší směs, která nám půjde stěrkou natřít na pečící plech vyložený papírem. Sušíme v troubě asi 40 minut na 150 °C. Pečenou placku nakrájíme kolečkem na pizzu na čtverečky a necháme vychladnout.

Krekry skladujeme v suchu, ideálně zavřené v dóze. Pár dnů vydrží při pokojové teplotě. Pokud je bude uchovávat v lednici, vydrží i týden až dva.

Doba přípravy: cca 1 hodina (Dáme si péct krekry a mezitím vyrobíme pomazánky.)

Recept nám poslala Zuzana Okonji.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin