Průvodce exotikou: MANGO

mango
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Mango je jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. A naše mango z Ugandy je navíc úplně jiný level, než jaké znáte z tuzemských obchodů. Je slaďoučké, šťavnaté a chuťově prostě dokonalé.

V Indii, Africe i USA

Mango rovná se plod mangovníku indického (Mangifera indica). Patří do stejné čeledi jako kešu a pistácie. Původní oblastí výskytu byla ve východní Asii (jižní svahy Himálají). Například v Indii se mango pěstuje už 4000 let a pro místní má posvátné schopnosti.

Dnes najdete mangovníkové háje ve všech tropických oblastech a některých subtropických lokalitách (Florida, Izrael či JAR). Z businessového hlediska se jedná o druhý nejdůležitější druh ovoce současnosti – hned po banánech.

Rozmanitost manga nemá hranice. Jenom v Indii byste našli přes 1000 odrůd. Na trh se přitom dostane sotva dvacítka. To je možná taky důvod, proč každé mango vypadalá, voní a chutná prostě jinak. Plody váží něco mezi 300 gramy a 2 kilogramy. Mají tvar šišky, oválu, srdce či ledviny. Liší se i barvou – od zelené, žluté a oranžové přes červenou, tmavě červenou až červenofialovou. Ach ta příroda!

Řiďte se podle vůně

Že je mango zralé, poznáte podle toho, že krásně voní, na stisk je poměrně měkké a poddajné. Na dotek působí mango tak nějak kožovitě. Po rozkrojení pod slupknou najdete světle žlutou až oranžovou dužinu. Ta může být vláknitá, nebo jemná a velmi velmi šťavnatá.

Lahodně sladká chuť se částečně střídá s nakyslými tóny (podobně jako u některých druhů jablek). Někdy nám Evropanům vadí mírná příměs pryskyřice, kterou si ale naopak mangoznalci velmi cení.

Na pultech obchodů často narazíme na úplně zelená manga. Ta většinou nebývají velkým gurmánským zážitkem (pokud se tedy nejedná přímo o odrůdu thajského manga). Manga se totiž často sklízejí v polozralém stavu. Je to primárně kvůli vyšší výnosnosti, ale na úkor chuti a kvality.

Balzám na žaludek

Mango má vysoký obsah betakarotenu (to poznáme z jeho oranžové barvy). Dále obsahuje vitamíny skupiny B, C a E. Z minerálních látek je to vápník, železo, draslík, hořčík a měď.

Dužina manga zklidňuje žaludeční a střevní výstelku a působí preventivně proti zácpě. Sladkost manga v kombinaci s fytochemikáliemi může pomoct i s poruchami spánkového cyklu. Říká se, že pokud si s něčím nevíte rady, dejte si mango a vyspěte se na to. Vaše intuice chytne druhý dech.

Gastronomické okénko

Mango je nejlepší čerstvé a mírně vychlazené. Skvěle vynikne v salátech, dezertech, sorbetech, dřeních, marmeládách, zmrzlinách, smoothie, raw dortech, mangových bublaninách… Bože! Hojně se používá také na výrobů čatní nebo pyré (v případě čatní nevadí, když je dužina trochu nezralá – pak to hezky křupe). Mango je nedílnou součástí asijské kuchyně. Skvěle chutná v kombinaci s masem či rybou (ve formě salsy) nebo jako přísada do kari.

TIP: Vytvořte si doma jednoduchou salsu smícháním na drobno nakrájeného manga, cibule, chilli, limetkové šťávy, soli a pepře. Když vám ještě nějaké mango zbyde, rozmixujte ho se šťávou z limetek, přidejte k salsa a vytvořte čatní s mangovými kousky. Tuhle dobrotu pak podávejte třeba k masu nebo jackfruit wrapu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin