Průvodce exotikou: JACKFRUIT

jackfruit
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na velikosti záleží. Tedy aspoň u jackfruitu. V tomto ohledu mu totiž žádné ovoce nesahá ani po paty. Běžně dorůstá 1,5 metru a několik desítek kilo, ti největší zástupci se pyšní i 50 kilogramy živé váhy. A když dozraje, klidně si ze stromu spadne na zem. Nebo na něčí hlavu. Nikdy si proto nezkracujte cestu přes jackfruitový háj.

Jackfruit není breadfruit

Rozmáhá se nám tu takový nešvar. Často zaměňuje breadfruit (chlebovník obecný) za jackfruit (chlebovník různolistý) a naopak. Jedná se přitom o dva odlišné plody z botanicky totožné rodiny Moraceae (morušovníkovitých).

Do této čeledi patří na 60 rodů s více než 1500 různých druhů dřevin. Pouze některé (třeba fík a moruše) se pěstují exkluzivně jako ovoce. Chlebovník a jackfruit můžeme považovat jak za ovoce, tak zeleninu. U nás najdete Artocarpus heterophyllus (chlebovník různolistý, tedy jackfruit). 

Věřili byste, že o tomhle gigantu ví naše planeta více než 3000 let? Podle dochovaných zdrojů byl významnou součástí indické kultury. Dnes představuje národní ovoce Bangladéše a Indonésie. A taky největší jedlý plod na světě vůbec.

Pěkně lepkavá práce

Mladý nezralý jackfruit je na povrchu žluto-hráškově zelený. Jakmile pořádně dozraje, mění barvu slupky ve žluto-hnědou. Řez jackfruitem provádíme příčně či podélně. Možná budete potřebovat sekeru! Uvnitř se skrývá žlutá šťavnatá dužina, která je ovšem oblaněná.

Když do jackfruitu poprvé zaboříte prsty ve snaze dužinu vyloupat, nelekejte se. Lepí to! A hodně. Pomoc by vám mohl třeba kokosový tuk, který aspoň trochu zabrání lepkavému latexu přichytit se na kůži a vlastně i na všechno kolem.

Žlutá dužina s velkými semeny

Když už se dostanete ke žlutým dílkům dužiny, zjistíte, že voní jako ananasy a banány. Pronikavě banánová chuť vám pravděpodobně pomate smysly. Uvnitř každého segmentu je semeno o velikosti datle. Ta jsou jedlá, ale ne za syrova (jinak hrozí větry). Než se do nich pustíte, uvařte je nebo upražte. Jsou bohatá na škrob, bílkoviny i minerály. A možná vás překapí, že se považují za afrodiziakum.

Co se týká výživových hodnot, je jackfruit srovnatelný s banány. V jeho složení dominují karbohydráty. Vedle toho v dužině najdete draslík, hořčík, mangan a železo, vitamín C, vitamín A a třeba taky komplex vitamínů B

Gastronomické okénko

Jackfruit má v exotické kuchyni všestranné využití. Je vhodný do sladkých i slaných jídel. Syrovou dužinu si vychutnejte jen tak. Hodí se i do salátů. Ze zralých jackfruitů si můžete připravit džemy, želé nebo třeba zmrzlinu. V indonéských kulturách vytváří z jackfruitu různě kvašené nápoje (i alkohol). Chutnat vám určitě bude uvařený v kokosovém mléce s rýží nebo kari. 

Jackfruit milují vegetariáni a vegani, kteří s ním nahrazují maso. Nejčastěji vzhledem připomíná trhané vepřové nebo BBQ. Můžete ale potkat i jackfruitvé karbanátky, tacos, burgery… Fantazii se meze nekladou!

TIP: Semena určitě nevyhazujte. Zkuste si je upéct podobně jako kaštany (dokonce i chuť je jim velmi blízká). Pokud dužinu nestihnete zkonzumovat ihned, zamrazte ji v uzavíratelném sáčku nebo ji dejte do sušičky a připravte si raw chipsy.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin