Průvodce exotikou: GUAVA

guava
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vypadá jako hruška, ale hruška to není. Chutná jako fík, ale fík to taky není! Je to prostě guava, neboli kvajáva (Psidium guajava), plod stromu kvajávy hruškové. Poprvé byla spatřena v Brazílii nebo Mexiku. Přesně si to nikdo nepamatuje. 

Žlutá slupka a růžová dužina

Svým tvarem skutečně připomíná hrušku či jablko. Povrch může být buď hrbolatý, s hustou sítí černých teček, nebo perfektně hladký a lesklý. A pořád je to stejné ovoce s jemnou citrusovou vůní.

Ready to eat guavu většinou poznáte podle slámově žluté barvy slupky. Do skutečně zralého plodu se vám velmi lehce zaboří prsty.

Barva dužiny je melounová (platí pro tzv. růžovomasé kvajávy, nicméně některé odrůdy mohou mít dužinu i bílé barvy). Má rosolovitý tvar – ten způsobuje vyšší obsah pektinu. Semena rozesetá v dužině můžete bez obav sníst. Jsou dobrým zdrojem vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Rozmanitá chuť fíků, hrušek a jahod

Kvajáva se chuťově pohybuje někde mezi hruškami, fíky a jahodami. Některé kousky jsou výrazně sladké, jiné zase sladkokyselé. Celkový dojem už záleží čistě na vaší představivosti.

Guava obsahuje až 5x více vitamínu C než běžné citrusy. Kromě toho je bohatá na vápník a vitamíny A, B, E, fosfor, hořčík a železo. Z minerálů v ní najdete hlavně draslík, ze stopových prvků zase měď, zinek a mangan

Gastronomické okénko

Jako každé exotické ovoce, i guava je nejlepší syrová. Skvěle vynikne i v salátech. Fajnšmekři si mohou užít třeba za studena lisovanou šťávu

Guava se hojně se používá při přípravě dezertů, zejména pak raw krémů. Díky pektinu můžete také vyzkoušet vytvořit kvajávovou marmeládu, sirup nebo základ pro glazování masa nebo zeleniny.

TIP: Co takhle vytvořit vlastní míchaný drink s guavou? Třeba guavové daiquiri nebo virigin guavovou ledovou tříšť pro nezletilé.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin