Průvodce exotikou: Dračí ovoce neboli Pytahaya

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pitahaya nebo také zkráceně pitaya je asi nejfotogeničtější ovoce na světě. Kromě toho, že skvěle chutná, má velmi netradiční vzhled. Právě jeho “rozježenost” a třírohé šupiny, které vystupují z pevné slupky, se postaraly o přízvisko dragon fruit neboli dračí ovoce. V některých oblastech Číny je pitaya dokonce nazývána ohnivým drakem a ve Vietnamu se zase používá označení zelený drak. Jak tomuto zvláštnímu exotickému ovoci budete říkat vy, je zcela na vás, ale rozhodně ho musíte ochutnat!

Kde a jak roste dračí ovoce?

Na afrických trzích i na e-shopu Virunga.cz najdete pravidelně šťavnaté plody dragon fruit z Indonésie či z jihoamerické Kolumbie. Ovoci se nejvíce daří v suchých tropických oblastech, proto se nejčastěji vyskytuje právě ve Střední Americe a Jižní Americe. Hojně se pěstuje také v Číně, Mexiku a v Izraeli.

Rostliny z rodu Hylocereus z čeledi kaktusovitých jsou zvláštním druhem kaktusu, který se přichycuje na jiné stromy. Na stromech ale neparazytují, vyživují se samostatně. Plody kaktusu rostou na dlouhých liánách

Zajímavostí je, že kaktusy rodu Hylocereus kvetou po setmění a opylují je noční motýli a můry.

Jak dračí ovoce vypadá?

Pitaya je charakteristická svou střapatou slupkou, díky které máte jistotu, že si jí s ničím jiným nespletete. Nejčastěji se v naší nabídce setkáte s tzv. pitahaya roja, tedy variantou s červenou slupkou a červenou dužinou, přivážíme ale také žlutou pitahayu s bílou dužinou (pitahaya amarilla) a pitahayu blanca, která má červenou slupku a bílou dužinu.

Plod je zhruba 20 cm dlouhý a může vážit od 300 do 800 g. Opravdu rekordní kousky pak mají až 1,5 kg.

Konzumuje se pouze dužina uvnitř plodu. Obsahuje velké množství olejnatých semínek, která se jí také.



Jak se pitahaya konzumuje?

Dužina z dračího ovoce chutná nejlépe pořádně vychlazená. Sníst ji můžete samotnou jen tak, a nebo si z ní třeba připravit džus či netradiční mojito. Hodí se i ho salátů, dezertů či jako ozdoba do pokrmů studené kuchyně. Při konzumaci si nemusíte dělat vrásky kvůli kaloriím. Na 100 g pitahayi připadá pouze 210 kJ a je tedy vhodnou potravinou při dietě. 

Čím je pitahaya pro lidský organismus prospěšná?

Dužina obsahuje řadu tělu prospěšných složek. Velmi vysoké jsou hodnoty vitamínů B, C a E, dále uvnitř plodu najdete i železo, vápník a fosfor. Zajímavé jsou antioxidanty, které jednak zabraňují stárnutí organismu a jednak jsou předmětem zkoumání kvůli protinádorovým účinkům. 

Olej z drobných semínek působí lehce projímavě a pokud s chutí sníte větší množství pitahayi s červenou dužinou, můžete očekávat do červena zbarvenou moč. Nejde ale o nic škodlivého, žádný strach.

Častá konzumace dračího ovoce může působit jako prevence dny. Látky obsažené v pitahayi totiž dokáží eliminovat množství kyseliny močové v krvi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin