Průvodce exotikou: ČERSTVÝ KAKAOVÝ BOB

čerstvé kakaové boby
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Máme tu něco pro zaryté čokoholiky! Představujeme vám Theobroma cacao, plod kakaovníku ve své čerstvé podobě. 

Mimochodem, Theobroma cacao je systémové pojmenování plodiny kakovníku po věhlasném švédském přírodovědci 18. století –  Carlu Linnéovi. Theobroma doslovně znamená „pokrm bohů“. Takže kakao je vlastně boží!

Z Jižní Ameriky až do Afriky a Asie

Historicky se jedná o jeden z nejdůležitějších obchodních artiklů z dob, kdy Země byla ještě placatá. Původ kakaovníku se pravděpodobně váže k oblasti Jižní Ameriky. Odtud postupně putoval s Mayskou civilizací na sever, do zemí Střední Ameriky. Později pak s Toltéky a Aztéky do Mexika. Mexičtí Indiáni přezdívali kakaovníku cacauatl. Proč tomu asi říkáme kakao, že?

Kakaový nápoj byl v předkolumbovské době hodně velký luxus. Obvykle se servíroval ve zlatě, šlehaný s vanilkou a kořením. Byl symbolem exkluzivity a bohatství, striktně určen pouze pro krále a šlechtice. Nikdo jiný si jej ani nemohl dovolit. Z Ameriky se pak se španělskými mořeplavci podíval do oblasti Indie a Indonésie.

V současné době se kakaové plantáže vyskytují ve velmi omezené geografické oblasti – jen 10° na sever a na jih od rovníku. Téměř tři čtvrtiny světových plantáží kakaa najdeme v západní Africe.

Čokoláda je jako láska

Botanicky řadíme kakaový bob k ořechům. Chuť nepraženého bobu je extrémně hořká. To má své důvody. Kakaový bob je takovou pokladnicí hořčíku, který je naprosto zásadním minerálem pro naše tělo. Kromě toho kakao obsahuje železo, fosfor, draslík a antioxidanty.

Po světě neběhá moc lidí, kteří by nemilovali čokoládu. Co je na ní tak přitažlivého? 

V kakau se nachází dva specifické přírodní alkaloidy – kofein a theobromin, které jsou známé pro svůj stimulační účinek. Dále tu máme látky, které jsou zodpovědné ze zvyšování hladiny serotoninu v mozku, a tedy pocitu štěstí – GABA a tryptofan.

V těle se potom uvolňuje anandamid, lidově také hormon blaženosti. Ten se vyplavuje v případě, kdy je člověk šťastný. Ve zkratce: Naše vědomí se zaplavuje pocity blaha, radosti a štěstí.

Za zmínku stojí také fenylethylamin, který zvyšuje hladinu dopaminu. Přezdívá se drogou zamilovaných, neboť upravuje emoční stavy, chování a reakce na okolí. Přesně jako byste se právě znovu zamilovali!

Gastronomické okénko

Pokud nevíte, jak si poradit s naším čerstvým bobem, doporučujeme jej rozkrojit v půlce a očistit od bílé dužiny. Plody pak opláchněte a usušte za nízké teploty (v sušičce, na slunci nebo na topení). Až budou semena tvrdá, rozemelte je na prášek a máte vynikající domácí kakao

TIP: Drcené kakaové boby chutnaji výborně ve smoothie. Přidávejte je ale až nakonec a jen je rychle pomíchejte se zbytkem, aby si kakao zachovalo drobný tvar a křupavost. Chuťově se skvěle doplňuje s vanilkou.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin