Průvodce exotikou: BURRO BANÁNY

burro banány
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nabušený burro banán (chunky banana) si s klasickým banánem rozhodně nespletete. Je malý, zavalitý, a přesto skoro bez tuku. Jeho slupka je tmavě zelená, která se v procesu zrání mění na tmavě žlutou barvu s charakteristickými černými skvrnami či pruhy.

Jablko a limetka v jednom

I pro vaše chuťové buňky je to úplně jiná liga. Dužina mladého krasavce je trpká až kyselá, asi jako jablko a limetka dohromady. Pokud budete mít trpělivost a necháte ho pořádně dojít, těšte se na sladký, krémový zážitek s podtóny citrónu. Na skus měkký, uvnitř křupavý.

Celkově jsou burro banány méně kaloričtější než klasické Cavendish odrůdy. V minulosti se v přírodním léčitelství používaly k podpoře krvetvorby. Jinak jsou jejich výživové hodnoty obdobné jako u klasických banánů. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, takže si ho zamilují hlavně sportovci.

Gastronomické okénko

Burro banán je v kuchyni multifunkční parťák. Když je zralý, nejlépe si ho vychutnáte pěkně za čerstva. Pokud je zelený, použijte ho na vaření (podobně jako plantain). Výborné jsou z něj slané i sladké pokrmy. Pečte, grilujte, smažte, flambujte nebo restujte podle libosti.

S čím vám bude chutnat nejvíc? Ve veganské variantě zkuste fazole, limety či ananasy. Masožravci k němu přidají třeba kuřeci či vepřové. Rozumí si hlavně s kyselými doplňky a s chilli.

TIP: Pokud chcete burro banán uchovat co nejdéle, skladujte ho v lednici. Skvělá je z něj taky burro krémová zmrzlina: Zralý banán dejte do mrazáku, posléze vymixujte spolu s kešu mlékem, trochou limetkové šťávy a vanilky.

Jestli už se nemůžte dočkat svého ready to eat burro banánu, vložte ho do papírového sáčku a nechte několik dní v pokojové teplotě.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin