Průvodce exotikou: AVOKÁDO

avokádo
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Možná ho znáte jako avokádo, ale pravým jménem je to hruškovec přelahodný. Zelené až načernalé plody, které mohou vážit dokonce 1 kilogram, se u nás řadí mezi nejoblíbenější ovoce. Ano, i když by ho spousta lidí zařadila mezi zeleninu, avokádo patří mezi druhy ovoce. Pod slupkou ukrývá nezaměnitelnou máslovou dužinu, uprostřed které trůní poměrně velká pecka.

Jak a kde roste?

První záměrně pěstovaná avokáda, jaká známe dnes, se objevila v oblasti Jižní a Střední Ameriky přibližně před 2,5 tisíci lety. Odtud je pak Španělé rozšířili dál do světa. Avokádo, které najdete v našem sortimentu, pochází z oblasti Virunga v Ugandě.

Avokádo roste na stromě v párech. Z jednoho stromu se dá ročně sklidit až 120 avokád. Jeho hlavní sezóna je od května do srpna, ale v tropických ugandských podmínkách má perfektní chuť po celý rok.

Jak poznáte (ne)zralé avokádo?

Avokádo, které je tak akorát zralé k jídlu, má tmavě zelenou až černou slupku. Na dotek je měkčí, ale pružné. Zjistíte to tak, že ho lehounce zmáčknete v dlani. Dejte si ale pozor, abyste ho nemačkali příliš nebo do něj nerýpali prsty. Pokud máte doma avokádo, které ještě není tak úplně ready to eat, zabalte ho do papíru a nechte v pokojové teplotě několik dnů dojít.

Správně zralý plod pod slupkou ukrývá žlutou dužinu s máslovou konzistencí a nasládlou oříškovou chutí. Dužina nezralého avokáda je oproti tomu hořká a v podstatě nepoživatelná. Není to sice ideální, ale když už se vám stane, že rozkrojíte ještě nezralé avokádo, nemusíte ho hned vyhazovat. Pokapejte obě poloviny citrónem (aby nezčernaly) a šoupněte je do lednice. Stačí pár dní a budete si na něm moct smlsnout.

Co s ním?

Zralý plod podélně rozkrojte ostrým nožem. Obě půlky od sebe oddělte tak, že jimi otočíte proti sobě. Do pecky zasekněte nůž a vyndejte ji. Dužinu vydlabejte lžící, a pak už avokádo zpracujte, jak zrovna potřebujete.

Asi nejznámější avokádový recept je mexické guacamole. Rozhodně se ale nemusíte omezovat jen na tenhle dip, jeho využití v kuchyni je daleko širší. Roztírejte, mixujte, krájejte i zapékejte. Fantazii se meze nekladou. Avokádo se hodí jak do domácí majonézy, tak do smoothie, pudinku nebo zmrzliny. Vyrobíte si s ním boží vegetariánské sushi, uvaříte bezvadnou polévku nebo omáčku na těstoviny.

Prospěšnost pro náš organismus

Avokádo sice obsahuje velké množství tuků, ale jedná se o tuky zdraví prospěšné a lehce stravitelné. Nemusí se ho proto vzdávat ani ti, které trápí vážnější trávicí potíže. Právě naopak! Avokádo totiž napomáhá obnově žaludeční výstelky a zklidňuje střeva. Navíc hydratuje pokožku – a jak je známo, hydratovaná pokožka vypadá taky báječně mladě.

Avokádo je významným zdrojem omega 6 mastných kyselin. Ty podporují například obnovu kůže nebo růst vlasů a v neposlední řadě mají přímo blahodárné účinky na náš mozek. Máslová dužina avokáda kromě toho obsahuje i spoustu mědi, která je nezbytná pro tvorbu červených krvinek.

TIP: Avokádo si doma můžete zkusit vypěstovat z pecky. Do poloviny ji ponořte do vody a nechte naklíčit (pecku ve sklenici ukotvíte pomocí 3-4 párátek zapíchaných po jejím obvodu). Jakmile se objeví stonek, pecku přesaďte do květináče tak, aby víc než polovina zůstala nad zemí.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin