Průvodce exotikou: ANANAS

ananas
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ananas comosus neboli ananasovník chocholatý asi všichni dobře znáte. Plody ananasu jsou k dostání téměř všude. Potkat však takový ananas, který vám změní život, už taková legrace není. 

Máme pro vás ale dobrou zprávu – už nemusíte hledat dál! Ananasy z Ugandy jsou přesně to, co potřebujete. Famózní šťavnatá dužina zralého ananasu má nadpřirozeně sytou žlutou barvu. Jeho chuť vás uhrane a už nikdy nebudete chtít nic jiného.

Ananas si zamiloval už Kolumbus

Původním domovem ananasů je oblast dnešní Paraguaye a jižní Brazílie. První dochované zmínky o ananasu najdete už v deníčku Kryštofa Kolumba z roku 1493. Psal v něm: „Pane Bože, dneska jsem umřel a znovu se narodil. Ochutnal jsem Nebe. Nana meant změnil můj život k lepšímu. Kašlu na cestování. Stanu se pěstitelem!…” Takhle nějak to  určitě bylo.

Nana meant říkali uruguayští domorodci právě ananasu, kterým hostili evropské příchozí. Odtud pak ananas putoval na portugalských lodích do Afriky a dále do Indie.  Ve světě mu dávali různá jména. Pro Francouze to byl ananaz, Španělé ho zase nazývali piña. Na přelomu 16. století se ananas usadil ve všech tropických oblastech světa

V současné době se nejvíc pěstuje v Thajsku a na Filipinách. Významnými ananasovými mocnostmi jsou ovšem i některé africké země jako Nigérie, Keňa, Pobřeží slonoviny a JAR. Obecně platí, že nejkvalitnější plody jsou vždy ty, které se k nám dopraví letecky (takže od nás, logicky).

Ananas je potřeba sklidit zralý

Ananasy obsahují tzv.bromelain. Enzym, který napomáhá štěpení bílkovin do jednotlivých aminokyselin a jejich následnému lepšímu vstřebávání.

Pokud jsou ananasy sklízeny nedozrálé, je to s největší pravděpodobností jejich konečná. Nezralé jsou totiž kyselé a mohly by vám způsobit alergickou reakci. Přezralé jsou ale zase otravně sladké. Nejchutnější jsou ty ananasy, které jsou mezi těmito dvěma extrémy. Zlatá střední cesta.

Nikdy se při výběru ananasu neorientujte podle barvy slupky. Vždy čuchejte (ke stopce) a hledejte pohlcující vůni exotických dálek! Indikátor dobré kvality je také světle zelená barva listů, lesklá slupka a mírná poddajnost při doteku. Pozor na příliš měkké kusy!

Gastronomické okénko

Nejlepší ananas je čerstvý ananas. Pokud ovšem trváte na dalším zpracování, využijete ho prakticky do čehokoliv. Mixujte, odšťavněte, pečte, flambujte, krájejte (i okrasně na slavnostní tabuli, tzv. carving), grilujte, fermentujte… V syrové podobě je ale samozřejmě nejzdravější, protože si zachováva všechny biologicky dostupné látky.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin