Vychutnejte si kávu přímo ze svahů sopky Mount Elgon

Kávovník z oblasti vyhaslé sopky Mount Elgon
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na samém východě Ugandy, až na hranicích se sousední Keňou, se tyčí vyhaslá sopka Mount Elgon. Někdy se jí taky přezdívá kávová hora. Její svahy totiž pokrývají kávové plantáže a pochází odsud ta nejkvalitnější zrna.

Právě v této panenské přírodě roste prapůvodní a nešlechtěný kávovník arabský. Svědčí mu hlavně sopečná půda, nadmořská výška 1 600-2 000 metrů a vlhké podnebí.

Kromě kávy se ale na plantážích daří i banánům a dalším plodinám. Místní tu navíc mají včelí úly, ze ktrých získávají med.

Kávová zrna se sbírají ručně
Kávová zrna se sbírají ručně

Vládnou tu ženy z vesnice Sipi

Ve vesnici Sipi, mezi tamními kopci a vodopády, se ugandské ženy pečlivě starají o svá políčka. Peníze, které za kávová zrna dostanou, jim umožňují zabezpečit rodinu a investovat do vzdělání svých dětí.

Každodenní tvrdou dřinu na poli prokládají krátkými pauzami na šálek místní kávy, která jim dodává tolik potřebnou energii a sílu. Kávu tu ale běžně pijí i děti.

O kávové plantáže se starají ženy z vesnice Sipi
O kávové plantáže se starají ženy z vesnice Sipi

Tradice především

Kávová zrna z oblati Sipi se pěstují 100% organicky. Místní nedají dopustit na tradiční způsob pěstování a odolávají geneticky modifikovaným semenům.

Na každé farmě během sklizně pomáhá zhruba 40 sběračů z okolí. Za ruční práci pak dostávají odměnu.

Zrna se následně zpracovávají v malých ugandských výrobnách za podpory Rainforest alliance.

Nezaměnitelná chuť kávy

Při pražení má káva oříškové až čokoládové aroma, tělo je střední s lehkými slanými tóny a lehkou kyselostí připomínající pomeranče, v závěru potěší výrazný karamelovým dozvukem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin