Cold Brew, studená káva. Znáte ji?
Dobrá káva může být i studená a její příprava není nic složitého, tak si ji zkusíme připravit. Tento typ je velice osvěžující. Káva je méně kyselá a naopak sladší s výraznějšími chuťovými tóny ovoce či čokolády dle použité kávy.
Vyzkoušejte africkou 100% arabicu pěstovanou v Ugandě, u hranic s Keňou, v pohoří Mount Elgon má oříškovou chuť, karamel je z kávy cítit hned a znalci určitě ucítí i pomeranč.
Ingredience:
- čerstvě mletá káva 100% arabica
- voda
- (mléko / smetana)
- (cukr / sladidlo)
Postup:
Jediné co je třeba udělat je zvolit si poměr kávy a vody, který vám bude chutnat a závisí i na druhu kávy. Pokud použijete zmíněnou africkou kávu, doporučuji poměr 20g kávy na 330ml vody tzn. 60g kávy na 1 litr.
Večer zalijete ideálně hruběji namletou kávu studenou vodou, promícháme a necháte do rána macerovat přiklopené v lednici (ideálně tedy min 12 hodin ale klidně i 24). Nakonec kávu jen přefiltrujete (french press, ale i sítko poslouží). Můžeme dle obliby osladit či přidat kapku smetany.
Tip! Cold Brew káva lze využít i k přípravě drinků například s tonikem či osvěžit ovocem.
